top of page
Søg

Akupunktur: 9 ting, du skal vide

Måske er det første gang, du får akupunktur, eller måske har du prøvet det før, men har aldrig hørt disse ting fra din akupunktør. Hos Akupeng søger vi at kommunikere så meget som muligt med vores patienter for at sikre den bedste behandlingsoplevelse samt opnå de bedste resultater. I denne artikel har vi samlet de vigtigste spørgsmål om akupunktur, og du vil måske gerne kende dem til din egen fordel.Hvad behandles med akupunktur?


Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler akupunktur til mere end 100 sygdomme.


De mest almindelige målrettede behandlinger er for tilstande som kroniske smerter, gigt, rhinitis, træthed, infertilitet, hovedpine, tinnitus, søvnforstyrrelser, fordøjelsesbesvær, hormonelle ubalancer, allergier, eksem, PMS- eller overgangsaldersymptomer, iskias, depression, stress og meget mere.Hvor smertefuldt er akupunktur?


Akupunkturnåle er på størrelse med et menneskehår sammenlignet med andre typer nåle. Som følge heraf rapporterer de fleste mennesker, at behandlingen kun gør lidt eller ingen smerte. Hvis smerte er din største bekymring, skal du ikke bekymre dig! Det burde ikke gøre ondt. Hvis du blot er bange for nåle, er Tuina-massage, Gua Sha eller cupping glimrende alternativer.Hvor ofte skal jeg have akupunktur?


I den indledende fase af behandlingen anbefales 2-3 gange om ugen. Når din tilstand stabiliseres, anbefaler vi, at du fortsætter behandlingen en gang om ugen, indtil du er helt rask.Hvor lang tid tager det for akupunktur at virke?


For at opnå de bedste resultater skal patienterne normalt gennemføre 5 til 6 behandlinger som et behandlingsforløb. De fleste mennesker vil dog begynde at se positive resultater allerede efter en til tre behandlinger. Det betyder ikke, at deres symptomer er væk, men kun at smerterne er mindre alvorlige, at de sover bedre, og at de kan have bedre dage end før. De, der reagerer godt på akupunktur, foreslås fortsat behandling, indtil deres krop er i god balance.


Nogle enkle problemer, især hos børn og unge med et godt helbred, kan løses på to eller tre behandlinger.Hvad er bivirkningerne ved akupunktur?


De mest almindelige positive bivirkninger af akupunktur er bedre søvn, mere energi, mental klarhed, bedre fordøjelse og mindre stress.


Mindre velkomne almindelige bivirkninger er:


Ømhed, mindre blødning eller blå mærker på det sted, hvor nålene blev sat ind.


Svimmelhed, kvalme eller træthed efter behandlingen. Disse følelser kan forekomme hos nogle mennesker, og de betragtes som en normal reaktion og forsvinder normalt hurtigt.


Trætheden kan føles som en ufortjent tømmermænd. Dette kan ske for patienter, der sover for sent hver aften eller har en omvendt dagligdag. Men et godt hvil er den måde, hvorpå kroppen heler, og trætheden er kroppens måde at fortælle dig, at du skal sætte farten ned eller være opmærksom på din søvnrutine.


Intensiverede symptomer. I nogle få tilfælde, især for personer med kroniske smerter i årevis, kan symptomerne forværres, før de bliver bedre. Dette skyldes, at akupunktur stimulerer kroppen til at helbrede hurtigere, og som følge heraf kan det intensivere deres symptomer, mens kroppen arbejder sig igennem det. Den øgede intensitet betyder, at kroppen er ved at helbrede. Normalt varer denne følelse kun 1 eller 2 dage. Vi kalder det "rebalanceringsperioden". Når perioden er overstået, vil patienterne begynde at mærke fordelene.


Følelsesmæssig afladning. Nogle patienter kan opleve følelsesmæssig udladning, f.eks. spontan gråd. Akupunktur kan forårsage øget udtryk af følelser både under og efter behandlingen. Når disse følelser opstår, er det imidlertid vigtigt at acceptere dem i stedet for at forsøge at skubbe dem ned igen. Det er et godt tegn på, at din krop forsøger at bringe de ophobede negative følelser op til overfladen og slippe dem fri. Husk på, at du er på vej ud på en rejse mod balance, og følelser er en del af den rejse.


Nogle gange kan patienterne føle sig usikre på at fortsætte behandlingen på grund af de intensiverede symptomer eller den mærkelige følelsesmæssige udladning, men virkningerne er gavnlige, og de er en nødvendig del af rebalanceringsprocessen.Tips, du bør kende før akupunkturbehandling


 • Prøv at bære løstsiddende tøj, der giver mulighed for bevægelse.

 • Du skal ikke faste, men spise et let måltid 2 timer før behandlingen. Ellers kan du føle dig ubehagelig under behandlingen eller føle dig svimmel bagefter.

 • Undgå kaffe og alkohol i mindst 2 timer før behandlingen.Tips, du bør kende efter akupunkturbehandling


 • Undgå kolde brusere eller bade inden for 8 timer.

 • Drik nok vand.

 • Undgå is og kulde. Undgå at bruge is som et ekstra middel til at lindre kroniske smerter. Kulde øger kroppens stagnation. Kinesisk medicin mener, at de fleste ikke-akutte smertetilstande normalt kommer af kroppens stagnation og immobilitet. Brug af varme sammen med akupunktur giver en problemfri blodgennemstrømning og fjerner blokeringer, hvilket fremskynder helingsprocessen.

 • Vær afslappet med din krop, selv om du føler dig energisk efter behandlingen.Hvad kan du forvente at føle under akupunkturbehandlingen?


Akupunktur gør normalt ikke ondt, mens den kan forårsage andre fornemmelser. Normalt er disse fornemmelser et tegn på, at akupunkturen virker, og at vi aktiverer punktet og tapper ind i kroppens energetiske netværk. Disse fornemmelser er typisk meget milde. Akupunktører kalder denne fornemmelse for "de qi" eller "ankomst af qi", hvilket gør behandlingen mere effektiv.


Dette er de mest almindelige fornemmelser, som du kan føle, når du får akupunktur.

 • Indsættelse: en kort prik eller en prikkende fornemmelse.

 • En mild, sløv smerte eller ømhed

 • Tunghed, følelsesløshed

 • En let prikkende eller elektrisk følelse

 • Kløe

 • Fornemmelse af varme eller kulde

OBS: Akupunktur bør aldrig være skarp eller smertefuld. Hvis du føler skarphed eller svie, skal du ikke tøve med at fortælle det til din akupunktør. Dette er normalt et tegn på, at akupunkturnålen er blevet placeret forkert og skal justeres. Det sker lejlighedsvis og er ikke en grund til bekymring.


Det er dog vigtigt at fortælle din akupunktør det, så han/hun kan foretage justeringer for at sikre, at du føler dig godt tilpas og afslappet under behandlingen.


Hvordan foregår akupunkturbehandlingen på Akupeng?


For at starte din akupunktursession vil jeg typisk mødes med dig først for at drøfte, hvordan du har det, og for at tage din puls og se på din tunge. Afhængigt af diagnosen vil jeg derefter beslutte, hvilken behandling der vil være mest effektiv. Du kan blive bedt om at tage delvist tøj af og sætte dig godt til rette oven på et massagebord - jeg forlader rummet til dette.


Nogle gange begynder behandlingen med en Tuina-massage for at sikre, at dine muskler er afslappede og for at opnå bedre behandlingsresultater, og derefter sætter jeg nålene ind i din hud. Når nålene er placeret, vil du blive efterladt alene for at slappe af med stille, afslappende musik. Jeg kan komme ind for at se til dig eller for at justere de nåle, der allerede er på plads. Det eneste, du skal gøre, er at slappe af og lade nålene gøre deres arbejde. Det er helt i orden at falde i søvn, det sker faktisk for mange mennesker.

604 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page