top of page
Søg

Akupunktur Case Story - Skuldersmerter, ude af stand til at bevæge armen


Hvis du er plaget af besværlige smerter, og din familielæge fortæller dig, at du skal vente længe på at få behandling eller lang tid på at komme på benene, eller at det eneste, de kan gøre, er at foreskrive dig mere smertestillende medicin, kære ven, så må du ikke give op, der må være en bedre måde, og akupunktur er en af dem. Jeg har glemt hvem der sagde at det er ikke lægen der virkelig kan hjælpe dig, det er dine egne tanker, beslutsomhed og din egen krop, det er der hvor magien ligger.

Dette er en interessant og meget imponerende case, som blev behandlet af mig og en af mine klassekammerater på akupunkturskolen. Jeg besluttede mig for at skrive den ned i historieform.


Denne kvinde kom ind med en rynket pande, men var meget venlig. Som det er den almindelige praksis, startede jeg med en række TCM-diagnoser, herunder udspørgen, tunge-diagnose og pulsdiagnose.


Hun var 48 år gammel, lidt overvægtig og syntes at mangle fysisk træning. Hun er en meget engageret socialrådgiver med lange kontortider, og hun har et komplekst job, som ofte indebærer, at hun skal tage ufærdigt arbejde med hjem og nogle gange arbejde til efter kl. 1 midt om natten.


Hun fandt imidlertid ud af, at hendes helbred er gået skævt på det seneste. Især i de sidste tre måneder har hun fået så ondt i venstre arm, at hun ikke kan løfte den op, hvilket gør hende meget bekymret, ligesom en enarmet person, hendes venstre arm kan ikke gøre noget som helst, hun kan ikke løfte den op for at rede sit hår, hun kan ikke hvile den på den anden skulder, hun kan ikke gå bagved, hun kan ikke dreje den, alt hvad hun kan gøre er bare at løfte armen ud i en vinkel på 30 grader fra kroppen.


Hun sagde: Jeg har meget ondt, og det er mere end 3 måneder siden, men jeg skal vente yderligere 6 uger på hospitalsbehandling. Lægen sagde, at min tilstand ikke er akut, så ventetiden er længere, og nu kan jeg ikke engang sove godt, jeg tør slet ikke sove på venstre side, og hvis jeg sover på venstre side om natten, vil jeg blive vækket af smerter. Denne tryksmerte findes hele tiden, især to steder foran og midt på skulderen, hvilket gør det svært for mig at sidde stille.


Jeg spurgte: Hvad var årsagen til dine skuldersmerter?


Hun svarede: Jeg løftede en tung ting en gang for 3 måneder siden, og det begyndte at gøre ondt efter det, og det blev mere og mere smertefuldt, hvilket jeg aldrig har haft før.


Jeg sagde: Dit smerteområde i skulderen er placeret i lunge- og tyktarmsmeridianerne i TCM-meridianerne, har du nogen luftvejssygdomme? F.eks. pollenallergi, astma osv.


Hun sagde: Ingen af disse ...... Åh! Du spurgte mig om det, jeg huskede at jeg fik coronavirus i februar i år, da jeg var meget syg i lang tid. Efter det var det tydeligt, at jeg følte mig meget mindre frisk end før. Min arbejdsplads ligger på 3. sal, og det var nemt at gå op ad trapperne, men nu er jeg nødt til at tage elevatoren, og så snart jeg går op ad trapperne i et stykke tid, kan jeg ikke få vejret.

Ikke alene er det svært at trække vejret, men nu er min appetit heller ikke så god som tidligere. Jeg ved ikke, hvad jeg skal spise hver dag, og jeg kan ikke engang lide den chokolade, som jeg plejede at kunne lide.


Jeg sagde: Det er midt i maj nu, og du fik Covid i februar, hvilket betyder, at dine skuldersmerter begyndte, efter at du fik Covid og flyttede tunge ting.


Hun sagde: Det er sandt.


Da jeg spurgte hende om dette, forstod jeg problemet. Hendes tunge var mørk i farven og havde en gullig, fedtet belægning på tungen. Pulsen var langsom, svag, dyb, glat og føles som en snor i mellemtiden. Ved at kombinere ovenstående symptomer var diagnosen Qi stagnation, Blodstase, Fugtobstruktion, Lung Qi ikke nedadgående, roden ligger i mangel på Lung Qi og Milt Qi efter at have fået corona virus.


I kinesisk medicin regulerer lungen ikke kun vejrtrækningen, men har også til opgave at sprede og nedsænke "qi". Dette er årsagen til hendes overfladiske vejrtrækning og åndenød. Fordøjelsessystemet afhænger også af Qi's kraft, og manglende kraft reducerer ikke kun appetitten, men fører også til dårlig cirkulation af kropsvæsker, så Qi og blod stagnerer i hendes lunge- og tyktarmsmeridianer og forårsager smerter. Løft af tunge ting var blot en direkte udløsende faktor, som det sidste strå, der knuste kamelen.


Efter at have diskuteret med min kammerat besluttede vi at tage fat på hendes nuværende smerteproblem først og derefter at forbedre de underliggende lunge- og fordøjelsesfunktioner.


I henhold til TCM-teorien - Cross channel - brugte jeg først en 3 cun lang nål til at trænge ind i hendes højre ben og bad patienten om at bevæge skulderen. Hun følte imidlertid stærke smerter ved akupunkturpunktet og var bange for den smerte, der var opstået ved at bevæge skulderen, så hun var ikke villig til at fortsætte med at samarbejde.


Så trak jeg nålen ud og fandt det smertefulde reaktionspunkt i hendes højre underliv, blot i stedet for at bruge nålen igen, masserede jeg reaktionspunktet med min finger i stedet for nålen, mens min kammerat hjalp patienten med at bevæge skulderen forsigtigt, selv om jeg masserede reaktionspunktet meget forsigtigt, blev patienten ved med at klage over, at det gjorde for ondt.


Men efterhånden skete der noget magisk, skulderen kunne hæves til 90 grader, og samtidig var reaktionspunktet ikke så smertefuldt. Så jeg øgede massagetrykket, og min kammerat øgede også amplituden af skulderbevægelsen, og hun skreg igen: Av! Det gør ondt!

I løbet af mindre end to minutter kunne hendes skuldre faktisk løfte sig op og også strække sig mere fremad. Hun kunne ikke lade være med at blive begejstret: Åh, Gud! Er det min egen skulder? Jeg kan ikke tro det! Jeg føler ingen smerte overhovedet nu!


Efter en kort pause skiftede min partner og jeg roller, og denne gang begyndte jeg at rotere hendes skulder til et sted, hvor hun begyndte at skrige igen: Av! Det gør ondt!

Denne gang smertepunktet bag skulderen, min kammerat fandt også tilsvarende reaktionspunktet på benet, fortsætter med at massere, jeg fortsætter med at rotere skulderen, så efter ca. 5 minutter lader vi hende prøve at flytte skulderen selv.


Hun opførte sig først bange, hun havde virkelig ikke tillid til at bevæge skulderen selv, de smerter hun havde haft i de foregående 3 måneder var for meget for hende, hun tøvede med at prøve. Så jeg var nødt til at holde hendes arm med begge hænder og lade hende prøve igen. Hun begyndte at lave den opadgående bevægelse meget langsomt, og mine hænder fulgte med, bortset fra at jeg slet ikke rørte hende, jeg lod bare som om jeg holdt den. Hun var lige så ophidset som et barn: Bevægede jeg mig selv? Hjalp du mig virkelig ikke? Jeg sagde nej, og med det tog jeg mine hænder helt væk. Hun lagde faktisk ubevidst hånden for munden for at udtrykke sin overraskelse, da hun vidste, at denne handling var lige så vanskelig for hende som at plukke stjerner fra himlen for lidt over en halv time siden. Derefter forsøgte hun at lægge sin venstre hånd på sin højre skulder, og det gjorde hun med lethed.


Behandlingen var overstået. Selv jeg havde ikke forventet, at resultaterne ville være så hurtige og fantastiske. Jeg brugte kun én nål og én tommelfinger til hele processen. Min kammerat og jeg kunne ikke lade være med at high-five og fejre det, glade for denne patient og for hendes modige beslutning om at prøve akupunktur.

164 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page