top of page
Søg

Er det sundere at drikke varmt vand, i stedet for koldt vand?

Vi er vokset op i en verden, hvor vi har lært, at det er vigtigt at drikke godt med vand i løbet af dagen, da det hjælper med at holde os hydreret, hvilket er afgørende for ens organfunktioner og cellemetabolisme. Vand understøtter også fordøjelsessystemet og kan mindske risikoen for forstoppelse, regulere appetitten, holde huden hydreret og sund, transportere næringsstoffer og ilt gennem kroppen, og for at opretholde en normal kropstemperatur. Kort sagt, så spiller vand en stor rolle for vores generelle sundhed og velvære, men skal vandet så være koldt eller varmt for at vi opnår flest fordele?


I denne blog vil vi stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er sundere for kroppen at drikke varmt eller tempereret vand, i stedet for koldt vand.Danske og kinesiske præferencer i forhold til varmt eller koldt drikkevand 

I Danmark foretrækker de fleste mennesker at drikke koldt vand frem for varmt vand, da de finder det mere forfriskende og behageligt på varme dage. Der er dog nogle danskere der også gerne drikker lunkent vand, men generelt foretrækker danskere den forfriskende fornemmelse af koldt vand, især når de er aktive eller i sociale sammenhæng. Så for danskere er koldt vand det mest almindelige at drikke, men spørgsmålet er, om det er det sundeste valg. Hvis vi spørger den kinesiske befolkning, så er der en klar enighed om, at de heller vil have lunken eller varm vand at drikke. 


I Kina anses det at drikke varmt vand eller te, som noget der fremmer menneskers sundhed og velvære, og denne tankegang kan spores 2.000 år tilbage i tiden. I et værk om traditionel kinesisk medicin af Huangdi Neijing, beskrives varmt vand som en effektiv sundhedsregulator. Denne beskrivelse stammer fra en af grundpillerne i traditionel kinesisk medicin, som er balancen mellem Yin (kold) og Yang (varm) energi, og at ubalance imellem dem kan skabe helbredsproblemer. Kroppens indre temperatur er varm, og derfor er det ikke så svært for kroppen at bearbejde varm vand, hvorimod koldt vand kræver mere tid og energi for kroppen at bearbejde.  


Kinesere har altid anbefalet at drikke kogt vand eller varmt vand, for udover hygiejne, desinfektion og sterilisering faktorer, kan drikke varmt vand lette fordøjelsen, absorption og fremme væske generering. Drikkevand slukker ikke tørsten direkte, det er produktionen af væske, der skal til for at slukke tørsten.


Faktisk vil kinesere, der tager til vestlige lande for at studere eller arbejde, normalt lide af høfeber i mindre end to år, hvilket er direkte relateret til ændringen af deres kostvaner. I vestlige lande udsættes man dagligt for isvand, og nogle elever må ikke tage termokander med i skole for at drikke varmt vand, fordi skolen er bekymret for, at varmt vand kan forårsage forbrændinger. Sammen med indtagelsen af kolde drikke, især kulsyreholdige kolde drikke og koldt mælk, afkøles kinesernes varme tarme og maver gradvist, mavetarm kirtlernes sekretion funktion falder, og alle former for fordøjelsesenzymer i tarmkanalen mister deres aktivitet, når de møder kulde. Det resulterer i, at en masse næringsstoffer absorberes uden at blive nedbrudt og fordøjet tilstrækkeligt, og derefter bliver de til allergener, som fremkalder perversion i menneskekroppen og giver anledning til en lang række allergiske symptomer.


Udtalelser fra Akupeng Akupunkturs klienter 

Yuan har selv stillet spørgsmål omkring sine klienters mad og drikkevaner, og har på baggrund af deres svar, rådet dem til at prøve at drikke mere varmt eller lunkent vand, i stedet for kun koldt. Dette forslag blev mødt med blandede reaktioner, men på trods af deres skepsis, gav de det et forsøg. Ganske rigtigt, så mærkede klienterne faktisk en markant forbedring på de problemstillinger, de kom med. Der var en klient der havde døjet med meget slemt eksem på hele kroppen, og efter klienten prøvede at inkorporere mere varme drikke og måltider i sin dagligdag, så stoppede eksemet med at blusse op igen: 


"Jeg har prøvet alle mulige behandlinger for mit eksem, som jeg har på hele kroppen, men uden held. Yuans akupunktur behandling hjalp på eksemet, men det kom altid tilbage. Det var først efter Yuans råd, at jeg ændrede min kost. Jeg undgik koldt vand så meget som muligt, og drak varm kyllingesuppe hver morgen. På mirakuløs vis forsvandt næsten alt eksem på min krop og i mit ansigt efter en uge, og det kom ikke tilbage efter det."


En anden klient havde hyppige mavesmerter efter måltider, meget svær daglig oppustethed og uregelmæssig afføring, nogle gange diarré og andre gange forstoppelse. Disse symptomer var ledsaget af rastløse ben-syndrom, som klienten havde haft i 2,5 år, og lægerne kunne ikke gøre noget ved det. Efter at have fået akupunktur hos Yuan to gange, var effekten desværre ikke særlig tilfredsstillende. Yuan rådede hende igen til at ændre sin kost, og at hun skulle begynde at spise varme måltider og drikke varme drikke. Tredje gang hun kom tilbage for at få akupunktur, sagde hun, at hendes mave føltes meget mere behagelig.


Konklusion 

Kort sagt skal vand opvarmes, fordøjes, filtreres og absorberes, før det kan omdannes til kropsvæsker. Mennesker har forskellige kropstyper og oplever fornemmelsen af kulde og varme forskelligt. Det resulterer i, at forskellige mennesker har forskellige meninger om, hvorvidt det er sundere at drikke varmt vand eller koldt vand. I stedet for at skændes om dette spørgsmål, er det bedre at spørge sig selv, om ens krop er bedre egnet til at drikke varmt eller koldt vand?


Hvis du gerne vil have flere råd om kost baseret på din personlige konstitution, så kontakt Yuan.
16 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page